پهره..وبلاگ فرهنگی هنری وادبی بلوچستان

,, روزنامه پهره,, پهره روتاک,,

پهره..وبلاگ فرهنگی هنری وادبی بلوچستان

,, روزنامه پهره,, پهره روتاک,,

تبار شناسی وبلاگهای بلوچستان ۲

تبار شناسی وبلاگهای بلوچستان ۲

اخبار و اطلاع رسانی
در این دسته شما می توانید از اخبار و وقایع بلوچستان از زبان کسانی که در همان منطقه هستند اطلاع پیدا کنید. در این دسته می توان از وبلاگ(سایت)
پیام بلوچ، پایگاه اطلاع رسانی نیکشهر، تفتان ایران، سایت خبری سیب پرس،ارتباط ایرانشهر ، بلوچ ارتباط و چند وبلاگ دیگر که در این زمینه فعال هستند نام برد. در محدوده خبررسانی،خبرسازی و اطلاع رسانی دقیق این منطقه دیربازی است در هاله از ابهام و غبار بی خبری عدم خبررسانی درست به سر می برد.

دانستن اطلاعات دقیق برای همه مردم یک امر ضروری است. با به دست آوردن اطلاع موثق بازار شایعات و اطلاعات نادرست کساد خواهد شد. مقوله اطلاع رسانی درست و دقیق کمتر در موضوع منطقه مورد توجه بوده است. خوشبختانه این نوع وبلاگها و سایت‌های خبری تا حدودی توانسته‌اند نیاز مبر مردم به دانستن را مرتفع کنند. وبلاگ نویسان بلوچستان این ضرورت را به درستی درک کرده و کارهایی هر چند محدود در این زمینه انجام داده‌اند. اما ما هنوز در اول راه اطلاع رسانی قرار داریم و منطقه بلوچستان هنوز نیازمند سایت‌ها خبری بزرگتر و منسجم‌تر می باشد.
از همه افرادی که در جامعه فعالیت اجتماعی انجام می دهند توقع می رود در زمینه محیط اطراف خود اطلاع‌رسانی حتی مختصر انجام دهند. افراد می توانند به نشر خبر و نوشتن خاطرات بخشی از درهای بسته جامعه خود را برای روشن شدن حقایق بگشایند.

تحلیل وقایع
وبلاگ‌های تحلیلی در این مدت رشد کمی زیاد داشته‌اند. یکی از دلایل رشد آنها را شاید بتواند به انتخابات و وجود مسایل اجتماعی گوناگون ربط داد. دلیل دیگر برای تعدد این گونه نوشتار عدم وجود و دسترسی کافی رسانه‌های مکتوب این چنینی باشد. خوشبختانه در این چند مدت اخیر اینترنت برای بسیاری از مردم شهر و روستا در دسترس بوده است. بنابراین به راحتی می توان از این منابع برای تحلیل مسایل روز استفاده کرد.
مرز ارتباط،دست نوشت…، توسعه مکران عمدتا مطالبشان حول محور تحلیل‌های گوناگون سیاسی،اجتماعی،فرهنگی و هنری می باشد. تحلیل‌هایی که معمولا می توانید در این نوشتارها بیابید حول محور‌های فرهنگ،اجتماع،سیاست و مذهب با رویکرد منطقه‌ای است. بسیاری از افرادی که در این محور‌ها فعالیت می کنند خوشبختانه توانسته اند مسایل مهمی را که سال‌ها میان ما به عنوان قرارداد سکوت بوده‌اند واگویی کنند. این گونه نوشتار زمینه مباحثه و حتی در مواقعی مجادله را فراهم کرده است.
ما مردمی خونگرم هستیم و گاهی این گرما به حرارت و جوشش مبدل می شود. این جوش و خروش برای بسیاری خوش‌آیند نیست و چه بسیار عنان از کف داده و حتی به یاوه‌گویی و سخیف نویسی وادار کرده است. بسیاری را نیز به تفکر و تعقل واداشته‌اند. خوشبختانه این حرکت راه را برای تعالی فکری مردم جامعه باز خواهد کرد. ما مردم سال‌ها در
غار افلاطون پشت به روشنی فقط سایه حقیقت را دیده‌ایم حال که کسانی از ما از این غار خارج شده‌ و در روشنایی حقیقت را دیده‌اند مسلما با واکنش اصطکاک گونه از سوی مردم مواجه خواهند شد. تحلیل و مباحثه ما را از تاریکی به سمت روشنایی سوق می دهد به شرط آن که محلل آنچه را که بیان می کند بر پایه حقیقت و درک درست جامعه نقل شود. امید است این روزنه گشوده زمینه‌ای برای درک و فهم درست ما از هم دیگر و زمینه ساز تعالی فرهنگ گفتار و آشتی شود.
فرهنگ و هنر:
اگر از همه دغدغه‌های مردم این جامعه ارزیابی صورت گیرد دو عنصر فرهنگ و هنر مهمترین دغدغه‌های ما هستند. همه ما به فرهنگ و هنر اصیل بلوچستان عشق می ورزیم. خوشبختانه این علاقه با شدت و حرارت کمابیش در همه افراد وجود دارد. وبلاگ نویسان نیز از این قاعده مستثنی نمی باشند. یاسر کرد در
مرز ارتباط مدتی درباره زبان و سایر عناصر فرهنگ مطالبی می نوشت که آن روند تا حدودی پیش رفت و در مقاطعی ادامه نیافت. صدیق حسین‌زاده در وبلاگ دست نوشت … برخی عناصر فرهنگ بلوچ مانند هویت، زبان و هنر را گاها به بحث و بررسی می گذارد. سایرین با گذاشتن عکس،فیلم و … سعی کرده‌اند فرهنگ و هنر مردم بلوچ را در عرصه نوشتار اینترنتی نمایان کنند.
نقد و روشنگری:
نقد از دورن یکی از حقایق مردم حقیقت جو می باشد. مردمی که خواهان ترقی و توسعه در همه زمینه‌ها باشند از نقد و روشنگری به گرمی استقبال خواهند کرد. همانگونه که در مثال
غار افلاطون بیان شد تعداد افرادی که می توانند از قید و بند‌ها رهایی جسته و در روشنایی به دنبال حقیقت باشند بسیار کم است. برای عامه مردم حرف و سخن کسانی که از حقیقت و روشنایی می گویند بسیار نامانوس و دور ار داشته‌هایشان است.
اولین واکنش عوام و حتی برخی خواص به نقد جبهه گیری علیه نقاد است. روشنفکران بلوچ نیز از این قاعده مستثنی نخواهند بود. جنگ روشنایی نقد و تاریکی جهل یک نبرد تمام عیار و نابرابر است. روشنفکران باید خود را برای چنین نبردی آماده سازند.
یکی از عوامل موفقیت آنها سخن گفتن به زبان وبیان عوام است. روشنفکر بلوچ برای رساندن منظور خود و برای اصلاح امور و نقد درونی باید بتواند هر چه بیشتر مردمی را که مستعد دریافت حقیقت هستند به سمت خود جلب کند. روشنفکر نباید در بند واژگان و قیود خود ساخته‌ای باشد که وی را از رساندن پیام به عوام باز می دارد.
وبلاگ‌های بلوچی خوشبختانه به تازگی این جسارت را یافته‌اند که در این وادی خطر پا نهند. آنها به درستی دریافته‌اند که تحلیل و نقد فرهنگ و عناصر گونه‌گون آن برایشان دردسرساز خواهد بود. بسیاری از خود مردم به آنها خواهند تاخت زیرا آنها آن عناصر داشته خود را درست انگاشته و حاضر به پذیرش هیچ گونه نقدی درباره آن نخواهند بود. این تقدس و نقدناپذیری در مقوله مذهب بسیار خشک وخشن است. افرادی مانند
رازگو بلوچ از کودک درون سخن می گوید و سعی دارد ندای کودک در حال رشد جامعه بلوچستان را در قالب نوشتن به زبان بیاورد. مسایل جنجالی مانند زنان، حجاب، تاریخ معاصر، خوانین، فرهنگ کنونی جامعه از دغدغه‌های این گونه نوشتار می باشد.یاسر کرد،اشکان اروند، ابراهیم حسین بر و چند نفر دیگر گاه در نوشته‌های خود در قالب نقد و نقادی از دورن جامعه به مسایل این چنینی پرداخته‌اند. باز شدن باب نقد جامعه را از روطه تباهی و سکون نجات خواهد داد. نقد دورن جامعه‌ای باعث خواهد شد الگوی رفتاری و فکری جامعه از خشکی و یک جانبه نگری رها شود.در نقد باید جانب انصاف رعایت شده و همیشه راهگشا باشد ، فقط بیان صورت مسئله کافی نیست.
کلام آخر:
وبلاگ و رسانه دیجیتال مجالی را برای ما فراهم آورده است تا از افکار و عقاید جامعه مطلع شویم. این حرکت شروع خوبی برای جامعه ساکن بلوچستان است که گامی در جهت توسعه و پیشرفت بردارد. نویسندگان و روشنفکران بلوچستان می توانند با بهره برداری از این روزنه به نشر دیدگاه‌های خود مبادرت ورزند. مردم باید این اتفاق را به دیده مثبت ارزیابی کرده و سعی در بالا بردن دانسته‌های خود از جامعه‌ای که در آن زندگی می کنند، داشته باشند. مردم و روشنفکران باید از این زمینه تعامل به وجود آمده بهره جسته و سعی در برقراری تفاهم نمایند. در پایان از همه نویسندگانی که نه توانسته‌ام نامی از آنها در اینجا ذکر کنم پوزش می خواهم. شما نیز اگر دارای وبلاگ درباره بلوچستان هستید لینک آن را در پایین همین نوشته ذکر کنید خوشحال خواهم شد آن را مطالعه کنم.  

 

 

تبار شناسی وبلاگهای بلوچستان ۱

۲۸ دی ۱۳۹۰

اگر بخواهم از علایق روزمره‌ای که همیشه دنبال می کنم لیستی تهیه کنم، خواندن وبلاگ‌های بلوچی یکی از سرفصل‌ها خواهد بود. در گوگل ریدر تقریبا دسته بلوچستان دارای فید‌های زیادی است. خواندن این دسته همیشه برایم جذاب است. این دسته مجموعه‌ای وسیع از وبلاگ‌های قدیمی و جدید مربوط به بلوچ و بلوچستان است.
دانستن دربارهٔ افکار و اخبار همیشه برایم جذاب بود و در من عطش برای دانستن را زیاد می کند. هر وبلاگ و نوشته درباره بلوچ و بلوچستان نمایانگر بخشی از رشد فکری جامعه‌ای است که ما در آن روزگار می گذرانیم. بیان افکار از مجرای قلم اتفاقی مبارک برای جامعه است.
ما مانند مردمی عصم سال‌ها در کنار هم زیسته‌ایم اما صدای هم را یا نشنیده و یا درست درک نکرده‌ایم. دنیای مدرن امروز برای هرکدام از مایان یک تریبون برای نشر افکار و عقایدمان در اختیار گذاشته است. ما مردم بلوچ در جامعه بلوچستان دیر به این قافله پیوسته‌ایم. اما همین پیوند کنونی با جامعه جهانی و ملی می تواند ما را از این انقراض و انحطاط فرهنگی و فکری نجات دهد.

چه می گویند؟

اگر بخواهم از محتوای نوشتاری که در این قالب مطالعه می کنم دسته بندی ارئه دهم می توانم وبلاگها و نوشتار آنها را به چهار دسته عمده تقسیم کنم:
اول: اخبار و اطلاع رسانی ، دوم: تحلیل وقایع جاری، سوم: فرهنگ و هنر، چهارم: نقد و روشنفکری
شاید گروه و دسته‌ی دیگری بر اساس مطالب نوشته بتوان یافت اما به خاطر کمبود تعداد محتوا نمی توان آن موضوعات را به دسته‌های مجزا تقسیم بندی کرد. عمده مطالب وبلاگ‌ها حول این چهار محور می باشند.

فردا در قسمت دوم به تحلیل و تبین هر کدام از دسته‌های بالا خواهیم پرداخت. منتظر باشید…

http://mostafadaneshvar.com/

نظرات 2 + ارسال نظر
محمد کریم بلوچ یکشنبه 2 بهمن‌ماه سال 1390 ساعت 01:34 ب.ظ

از وبلاگهای خارج نشین بلوچها چیزی نگفتی پسر خوب

شهداد بیجارزهی یکشنبه 2 بهمن‌ماه سال 1390 ساعت 03:39 ب.ظ

نادیده گرفتن فعالیتهای سایتها و وبلاگهای بلوچهای خارج نشین تعجب آور است.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد