حدود دو سال قبل بیماری داشتیم که در یکی از بیمارستانهای قلب کرمان بستری بود. خود
حکایت رفتن به یزد و کرمان بلوچها حکایتی دارد قابل بحث و دردناک. درکمتر آزمایشگاه
و درمانگاه و بیمارستانی در این شهرها شما بروید و صف طویل بلوچها را نبینید. که در
موقع مقتضی به این مساله نیز پرداخته خواهد شد. اما حکایت ما مربوط به زن بلوچی بود
که در این بیمارستان تحسین من را برانگیخت.
این زن بلوچ بیش از 50 سال سن داشت . با فارسی سلیس و روان سخن می گفت. با تمام پرسنل بیمارستان با آداب لازم سخن می گفت . تمام احوالات مریضش را مدیریت می کرد. با پزشکان در مورد مریضش گفت و گو می کرد. وقتی با ایشان صحبت کردم از فرزندانش گفت که هرکدام در زمینه ای صاحب تخصص شده بودند و مشاغل مهمی را در اختیار داشتند. از همه مهمتر اوضاع و احوال نابسامان بلوج را به زیبایی تحلیل می کرد.
می دانید که یکی از عوامل مهم فقر زنان چیست ؟ نداشتن توانایی و توانمندیهای عمومی است. حالا بگذریم از مهارتهای تخصصی و ویژه که لازمه زندگی در دنیای مدرن امروز است و بسیاری از زنان بلوچ ما برای طی طریق در این مسیر راه درازی در پیش دارند. به همین دلیل سازمان ملل متحد ، یکی از مهمترین اهداف هزاره سوم را به توانمند کردن زنان برای جلوگیری از فقر الویت بندی گرده است.
عاجزگ به قول گل بی بی که فقط در سرحد بکار می رود ، صفت نازیبایی است که زنان باید از خود دور کنند. اما واقعا" چه قدر به زنان کمک کردیم تا از عاجزگ و ضعیفه لغت فارس دور شوند؟ چه قدر زنان ما توانسته اند توانمندیهایشان را بالا ببرند؟ اصلا" آیا فقری که امروز گریبان جامعه ما را گرفته است و بدبختانه اولین قربانیان آن زنان هستند بدلیل حصارکشی بر گرد زنان و آنان را دور کردن از اجتماع نیست؟
می دانید چرا زن بلوچی که در کرمان دیدم قابل تحسین بود؟ چون نخستین شرط زیستن که همانا ارتیاط برقرار کردن با دیگران را بدرستی بلد بود. و در غیاب مردان خانواده اش مشکلاتش را بدون اتکا برآنها حل می کرد. می دانید چرا امثال خانم نارویی ها قابل تحسین اند چون در جامعه مرد سالار ما که همه چیز را بر متر سنتهای قرون وسطایی اش اندازه می گیرد فائق آمده و اعلام می کند که ما می توانیم.
آیا زمان آن نرسیده است که زنان بلوچ و به قول گل بی بی عاجزگ های بلوج خود را از درون برقع و چادرهای سیاه مرگ آفرین بیرون کشیده و توانمندیهایشان را فریاد بکشند؟
http://www.ganjamin.blogfa.com/