پهره..وبلاگ فرهنگی هنری وادبی بلوچستان

,, روزنامه پهره,, پهره روتاک,,

پهره..وبلاگ فرهنگی هنری وادبی بلوچستان

,, روزنامه پهره,, پهره روتاک,,

کارلا مؤثرترین گیاه در درمان دیابت و خاصیت ضد سرطانی

عکس یکی از ارقام کارلا

کارلا مؤثرترین گیاه در درمان دیابت و خاصیت ضد سرطانی

کارلا ، یکی از سبزی های معروف مناطق گرمسیری به ویژه آسیایی می باشد . نام لاتین آن موموردیکا کارانتیاMomordica Charantia ) ) است و از خانواده کدوئیان می باشد .

کارلا در ظاهر مثل خیاری است با تعدادی زگیل که روی سطح میوه آن قرار دارد با وجود اینکه طعم آن تلخ است ، از کدوهای مغذی محسوب می شود . علاوه بر آن سبزی متنوعی است و مصارف چند بعدی دارد، گیاهی است که از ریشه ، ساقه ، برگ ، میوه و تخم آن استفاده غذایی و دارویی عدیده ای می شود .

یکی از ارقام کارلا

با توجه به تائید منابع غنی و فراوان علمی ، اثرات اعجازانگیز این گیاه اثبات شده می باشد و کشور ما تا کنون از این گیاه دارویی محروم بوده است .

شناسایی این گیاه برای اولین بار در ایران در دهستان کهیر شهرستان کنارک استان سیستان و بلوچستان انجام گرفته است ،

کشت کارلا در چابهار توسط تعدادی از کشاورزان انجام گرفته است

کشت در گلخانه این گیاه در شهرستان های زاهدان، زابل و زهک تجربه شده و موفق بوده است .

مشخصات گیاه شناسی

* تاک خزنده گیاه سالانه تا ۵ متر بالا می رود.

*اشکال متنوع میوه به طول ۳ تا ۱۱ سانتیمتر و ضخامت ۲ تا ۴ سانتیمتر ،

* دارای مزه تلخ غیر سمی و قلیایی ناشی از موموردیسین می باشد .

*برگها به تعداد ۱ تا ۷ برگچه طویل آویزان است.

*دارای گلهای کوچک و زرد رنگی است و قطر آن حدود ۳ سانتیمتر است.

*میوه ها متنوعند ، بزرگ به طول ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر به وزن حدود ۶۰۰ گرم ، کوچک به طول ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر به وزن ۳۰۰ گرم ، مخروطی به طول ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر به وزن ۶۰۰ گرم

* میوه ها ، زگیل دار و بعضاً صاف ، به رنگ سبز متمایل به زرد تا رنگ سبز تیره است .وقتی می رسد به رنگ زرد و نارنجی است .

گلوله های ژله ای حاوی بذر کارلا می باشد که درون میوه جای دارد و بسیار شیرین است.

پراکنش جغرافیایی

کارلا از گیاهان کهن است و منشأ آن به شرق هندوستان و جنوب چین بر می گردد . اعتقاد بر این است که به هنگام تجارت بردگان بذرکارلا از آفریقا به برزیل انتقال داده شده و با توجه به اهمیت دارویی آن به سایر نقاط دنیا منتشر شده است .ارقام وحشی و اهلی شده آن در مناطق گرمسیری پراکنده است .

تا کنون هیچ منبعی به وجود آن در ایران اشاره نکرده است . تولید کارلا در مناطق گرمسیری ایران مثل استانهای سیستان و بلوچستان ، هرمزگان و بوشهر امکان پذیر است .

عرضه کارلا در کنار سایر سبزیجات – استان یوننان چین – عکس از استاد نورزائی

ارزش غذایی

میوه ها سرشار از پلی پپتید پی ، انسولین و کارانتین سبزیجات می باشد که کاهش دهنده قند خون است. میوه و برگها حاوی گرانوله هایی است که باعث تخریب شیمیایی مواد مولد سرطان می شود و فعالیت آنها را کند می نماید. اسید اولئیک ، بارزترین اسید چرب موجود در میوه کارلا است .

موارد استفاده

- در طب سنتی ، از میوه های رسیده برای درمان دیابت استفاده می شود.

- میوه کارلا دارای خاصیت ضد سرطانی و سرطان خون است .

- کارلا ، برای درمان مؤثر برای جوشهای خونی ، گال ، خارشها ، پسوریازیس و دیگر عفونتهای قارچی به کار می رود.

- آب مروارید چشم را به تأخیر می اندازد.

- آبمیوه کارلا ، برای اختلالات پوستی ، ورم مفاصل ، روماتیسم ، آسم ، وبا ، اسهال و مواد الکلی استفاده می شود .

- قسمتهایی از گیاه برای دفع انگلهای داخلی مورد مصرف واقع می شود.

- عصاره تخم کارلا برای تحریک سقط جنین به کار می رود.

- ریشه گیاه به عنوان داروی بومی برای رفع مشکلات تنفسی استفاده می شود .

- صرف نظر از استفاده غذایی کارلا ، گیاه کارلا به عنوان یک گیاه زینتی نیز استفاده می شود .

کاشت گیاه

- عرض پشته ها حدود ۱۵۰ سانتیمتر ، ارتفاع پشته ها ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر

- به حداقل دمای ۱۸ درجه برای رشد نیاز دارد.

- PH مناسب خاک باید بین ۶ تا ۷/۶ باشد اما تا ۸ را تحمل می کند .

- استفاده از شبکه فوقانی و قیم به منظور بالا رفتن تاکهای خزنده گیاه

برگرفته از وبلاگ( از فراز هامون) نوشته استاد نورزائی مولف کتاب کارلا

غذاهای سنتی سیستان و بلوچستان

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد