سلطان میوه ها در بلوچستان
فواید میوه انبه
انبه یکی از لذیذترین و چاق کننده ترین میوه هایی است که به آن عنوان سلطان میوه ها را داده اند. این میوه که بیش از هزار نوع از آن وجود دارد ، با ارزش غذایی بالا و حاوی مواد معدنی زیادی است. در واقع مصرف انبه تاثیر مثبتی روی بیماری های مختلف دارد که به شرح زیر است:
▪ انبه دارای نوعی ترکیبی موسوم به فنل است که دارای قابلیت های قوی آنتی اکسیدان و ضدسرطان است.مصرف مرتب این میوه که سرشار از آهن است، به زنان باردار و افراد کم خون توصیه می شود.
▪ منفذهای گرفته پوستی را باز می کند.
▪ با اسید معده و سوءهاضمه مبارزه می کند.
▪ انبه دارای میزان پایینی کربوهیدرات است.
▪ انبه سرشار از ویتامین های AوE و سلنیم است که بدن را در مقابله با بیماری های قلبی و بیماری های دیگر محافظت می کند.
▪ خاصیت ضدالتهابی آن در کاهش دادن عارضه های آلرژی کمک می کند.
▪ مصرف انبه برای مبتلایان به عفونت های باکتری، یبوست، اسهال، اسهال خونی، اختلال بینایی، ریزش مو، گرمازدگی ، اختلال مثانه، اختلال قاعدگی ، بواسیر، سینوزیت و… نیز مفید است
انبه جزو اولین میوه هایی است که در مناطق گرمسیری و استوایی مورد استفاده انسان قرار گرفته و در سیستان و بلوچستان کشت می گردد .انبه به عنوان یک میوه با ارزش تغذیه ای فراوان مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان منبع بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A)، ویتامین C و پتاسیم به حساب می آید.
۱۰۰ گرم از این میوه دارای ۵۷ کالری انرژی است.
کاهنده فشار خون
این میوه از منابع بسیار خوب پتاسیم به حساب می آید، طوری که مصرف آن به افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه می شود.
این میوه اندیس گلایسمی بالایی نیز دارد، یعنی وقتی مصرف شود، قند خون به یکباره افزایش پیدا می کند و موجب ترشح هورمون انسولین می شود. با ترشح این هورمون، قند به داخل سلول ها وارد شده و دوباره افت پیدا می کند. به همین دلیل فرد دوباره احساس گرسنگی می کند و همین موضوع موجب زود به زود گرسنه شدن فرد و پرخوری او می شود.
افراد دیابتی این میوه را باید با احتیاط مصرف کنند، زیرا نیاز به انسولین با خوردن این میوه افزایش پیدا می کند.
میوه ای برای کم خون ها
مشکل کم خونی در افرادی که از گوشت قرمز استفاده نمی کنند، بیشتر دیده می شود. به این افراد توصیه می شود تا از منابع گیاهی آهن بیشتر استفاده کنند. به علاوه در کنار مواد غذایی آهن دار گیاهی بهتر است از غذاهایی استفاده شود که جذب این آهن گیاهی را بالا می برند.
در این میان، انبه جزو میوه هایی است که می توان آن را به همراه منابع گیاهی آهن دار مورد استفاده قرار داد.
در هر ۱۰۰ گرم از این میوه، ۳۷ میلی گرم ویتامین C و ۲۰۰۰ میکروگرم بتاکاروتن وجود دارد که مطالعات نشان داده اند دریافت هم زمان این مواد مغذی با آهن، جذب روده ای این ماده معدنی را افزایش می دهد.
بتاکاروتن در روده با آهن یکی شده و از پیوند آن با ترکیباتی مثل فیتات ها که مانع جذب آهن می شوند، جلوگیری کرده و به این ترتیب برای کم خونی مفید است.
انبه علیه سرطان
مصرف مرتب این میوه از بروز سرطان رحم پیش گیری می کند، زیرا خاصیت آنتی اکسیدانی دارد.
این میوه به دلیل داشتن ویتامین C و بتاکاروتن، یک سیستم ایمنی بسیار قوی ایجاد می کند. به همین دلیل مصرف مرتب انبه در برنامه غذایی از بروز عفونت های ویروسی و رشد تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می کند.
دریافت مقادیر بالای بتاکاروتن موجب فعالیت هرچه بیشتر سلول های سیستم ایمنی می شود. به این دلیل متخصصان تغذیه، مصرف انبه را به گروه های سنی با سیستم ایمنی ضعیف تر مانند سالمندان، بچه ها و زنان باردار توصیه می کنند.