پهره..وبلاگ فرهنگی هنری وادبی بلوچستان

,, روزنامه پهره,, پهره روتاک,,

پهره..وبلاگ فرهنگی هنری وادبی بلوچستان

,, روزنامه پهره,, پهره روتاک,,

آرایش انتخابات در خاش

آرایش انتخابات در خاش

یاسر کرد

شهرستان خاش ، بزرگترین حوزه انتخابیه در کشور را داراست . حوزه انتخابیه خاش از نصرت آباد در 100 کیلومتری شمال زاهدان در شمال استان شروع شده و تا بلوچکان در 50 کیلومتری شمال ایرانشهر ادامه می یابد. ( چیزی حدود 450 کیلومتر ) و از طرف دیگر گوهر کوه و چاه کمال در غرب خاش تا روتک و میرجاوه در شرق حاش در این حوزه انتخابه قرار دارند. (300کیلومتر) . این حوزه انتخابیه علاوه بر شهرستان خاش و دهستانها و بخشهای تابعه آن سه بخش از شهرستان زاهدان ( کورین ، نصرت آباد و میرجاوه ) را نیز در بر می گیرد.

نظام اجتماعی در این شهرستان بر مبنای طایفه و قبیله استوار است . این شهرستان محل زندگی طوایف بزرگی از استان است که پراکندگی جمعیتی این طوایف در بسیاری از شهرهای استان نیز ادامه می یابد. بزرگترین طوایف این شهرستان : ریگی در میرجاوه ، نوک آباد و خاش پراکنده هستند. (کردو میربلوچزهی و سهرابزهی ) که هر سه تیره یک ریشه دارند. در نوک آباد و خاش زندگی می کنند. شهنوازی (یارمحمد زهی ) نیز در خاش و میر جاوه ( روتک و تهلاپ) دارای جمعیت هستند. از دیگر طوایف شهرستان : شعلی بر ، هاشمزهی ، جمشید زهی ، قلندر زهی ، محمود زهی ، گنگوزهی ، عمر زهی و...... نام برد. وقتی که بحث انتخابات به میان می آید طایف نارویی و شه بخش ( اسماعیل زهی) که در کورین و نصرت آباد زندگی می کنند نیز اهمیت می یایند.

با توجه به اینکه هیچ حزب و تفکری در این شهر حضور ندارد انتخاباتها در این شهر مثل جای جای استان نیز بر مبنای رقابت طوایف استوار است . البته خیلی غلیظتر از جاهای دیگر استان . به تبع حضور طوایف در انتخابات سرداران طوایف نیز بسیار تعیین کننده هستند و معمولا" در شهرستان خاش برخلاف دیگر شهرهای استان روحانیون چندان حضور جدی ندارند چرا که خود نیز عضوی از طایفه و در سلسله مراتب طایف قرار دارند. . تحصیلکردگان نیز دارای چنین وضعیتی هستند . و با توجه به نظام طایفه ای، تحصیلکردگان دریافته اند که می توانند با حمایت طایفه براحتی صاحب عناوین و مناصب مختلف بشوند که متاسفانه بسیار بیشتر بر طبل طایفه گرایی می کوبند .

انتخاباتها در خاش محل رقابت طوایف با یکدیگر است . هر طایفه ای که اقمار بیشتری از طوایف خردتر داشته باشد و بهتر بتواند عصبیت طایفه ای را تشویق کند و منابع و نیرو هایس را بسیج کند . انتخابات را برده است.معمولا" طایفه ریگی و کرد(میربلوچزهی و سهرابزهی) و شهنوازی سه ظلع اصلی انتخاباتها در خاش هستند .

انتخاباتهای بعد از انقلاب نشان می دهد به غیر از دو دوره ( دوم و سوم ) که مولوی دامنی انتخابات را برده در بقیه دوره ها برد از آن نمایندگان طوایف بوده است.و باز به غیر از دو دوره که مرحوم هاشمزهی از یک طایفه کم جمعیت و بر اساس ویژگیهای فردی برنده انتخابات شده در سایر انتخاباتها چه شورا و چه مجلس سرداران و طوایف نقش تعیین کننده ای داشته اند.

در انتخابات پیش رو مهندس پشنگ از طایفه ریگی که با سیاست و درایت سردار بشیر احمد توانسته 8 سال در مجلس باشد کما کان در کوران رقابت است. طایفه شهنوازی ضلع تاثیر گذار دیگر انتخاباتها در خاش و سردارش جاجی خوبیار از حاج خدابخش کرد تمندانی ( از طایفه کرد ، سهرابزهی و میربلوچزهی) حمایت می کنند. اما جالبتر اینکه خود طایف کرد هنوز به هیچ جمعبندی نرسیده است . و از این طایفه نیز ( نصر الله کرد و انور کرد و البته اینجانب!!) مطرح هستند. و از دیگر کاندیداهای خاش از طایفه هاشمزهی : دکتر فرامرز هاشمزهی - رییس دامپزشکی ایرانشهر . و پاکزاد را می توان نام برد.

انتخابات را چه کسی خواهد برد ، فرقی نمی کند . از دل طایفه گرایی موجود در خاش هیچ خیری به این شهرستان نرسیده است . بارها گفتند و ما نیز می گوییم . تا این ساختار وجود دارد . تا طایفه مبنای عمل باشد.تا تحصیلگرده و روشنفکر بخواهد از این ساختارمنافع فردی خود را جستجو کند ما به هیچ جا نمی رسیم.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد